Header Ads

Sekarang bukan masa terbaik rakyat beli rumah, kata Profesor Dr Ismail Omar

Isu pemilikan rumah bukanlah perkara baharu di negara ini dengan masalah harga yang terlalu tinggi menyukarkan rakyat untuk membeli kediaman idaman.

Ditambah pula dalam keadaan mencabar ekoran peningkatan kos sara hidup selain Kadar Dasar Semalaman (OPR) yang telah naik dengan mendadak, pakar menyifatkan bukan waktu sesuai untuk membeli rumah pada ketika ini.

Malah, menyewa rumah dilihat alternatif terbaik dengan wang tunai yang ada ketika ini digunakan untuk perkara lebih penting.

Ikuti wawancara eksklusif Sinar Ahad bersama Naib Canselor Universiti Geomatika Malaysia yang juga pakar dalam bidang hartanah, Profesor Dr Ismail Omar di pejabatnya di Setiawangsa, Kuala Lumpur baru-baru ini.

ISMAIL: Sebenarnya data B40 atau M40 yang memiliki rumah ini, datanya tidak terlalu tepat dan kita tidak ada data yang semasa.

Sebagai contoh, secara umumnya data yang kita ada dalam perangkaan pada tahun 2010 iaitu sebanyak 72.5 peratus rakyat Malaysia memiliki rumah. Ia bermakna, dalam 10 orang rakyat, tujuh orang sudah mempunyai rumah.

Daripada data tersebut juga menunjukkan kadar orang yang memiliki rumah ini agak tinggi di negara ini jika dibandingkan dengan negara seperti Australia hanya 68 peratus sahaja yang ada rumah.

Yang lain itu mungkin duduk dalam karavan atau sebagainya. Di Singapura pula, 87 peratus rakyat mereka memiliki rumah kerana kebanyakannya sudah duduk di rumah pangsa atau kondominium.

Di United Kingdom pula 67 peratus dan Amerika Syarikat 66 peratus.

Daripada data ini, pemilikan rumah di negara kita tidak merosot jauh, namun data daripada National Property Information Centre pada 2014 menyatakan bahawa ada 7.3 juta buah rumah pada tahun tersebut.

Apabila kita buat pengiraan berdasarkan jumlah rakyat iaitu 30 juta, ia baru 25 peratus rakyat yang memiliki rumah.

Jadi pengiraan 72.5 peratus pada 2010 itu mungkin tidak tepat. Mungkin juga baki 50 peratus itu tidak memerlukan rumah tetapi dia ada rumah.

Contohnya seperti saya dan isteri tidak perlu rumah yang dibeli di Johor Bharu dan mahu jual sebab saya dah pindah ke Kuala Lumpur.

Jadi di sini saya sewa sahaja dan kategori saya ini sebagai orang yang memiliki rumah atau tidak?

Kalau beli pun untuk anak-anak, jadi rumah itu dikira saya yang memiliki atau anak saya yang memiliki rumah.

Sepatutnya kita tidak boleh secara direct mengatakan bahawa rakyat kita mesti ada 80 peratus yang perlu memiliki rumah sebab ada tingkat-tingkat tertentu.

Itu yang terjadi apabila kerajaan mahu buat rumah mampu milik untuk B40, ada yang mahu untuk M40 juga dan sebagainya.

Selain itu, pemilikan rumah ini juga berbeza untuk setiap orang. Contohnya untuk orang pencen atau yang berkemampuan, takkan nak rumah harga RM300,000?

Tentulah nak yang lebih sikit mungkin harga RM400,000 atau RM500,000.

Dengan itu, mereka boleh mengharungi hidup dengan lebih baik atau rumah itu dipanggil 'habitable'. Itu kita kena penuhi iaitu cita rasa dan kemampuan semua pihak.

Kalau kita tumpukan kepada B40 sahaja, M40 bagaimana pula?

Dengan gaji RM10,000 takkan nak duduk rumah macam B40 seperti rumah teres atau rumah kos rendah.

Dalam kita mengkaji rumah ini, dia tidak semudah yang kita fikirkan. Ia banyak jenis rumah dan sekarang ini ada B40, M40 dan ada pula belia iaitu 25 hingga 35 tahun.

Cuma, apa yang kita boleh buat ialah tengok mana tingkat lapisan rakyat itu yang benar-benar memerlukan rumah.

- Ada usaha daripada kerajaan bagi memastikan B40 dan M40 dapat membeli rumah melalui pelaksanaan rumah mampu milik. Bagaimanapun masih ada yang mengeluh kerana tidak mampu membelinya. Adakah ia disebabkan oleh harga rumah mampu milik ini dilihat sebagai rumah mampu lihat?

Sudah tentu harga memainkan peranan penting dalam menentukan rakyat boleh beli atau tidak sesuatu rumah.

Harga itu merupakan satu pengakhiran atau satu keputusan daripada semua faktor-faktor termasuk seperti jalan, pengangkutan dan kemudahan-kemudahan, namun ada beberapa perkara lain yang dilihat oleh seseorang pembeli.

Contohnya lokasi rumah daripada tempat kerja. Jika harga jualan RM200,000 sekali pun, tetapi jauh daripada tempat kerja, dia tidak mahu beli juga.

Jadi, rumah ini tidak laku. Sebab itu saya cadang wujudkan data supaya kita boleh pantau kawasan tertentu dan buat rumah mengikut kehendak di kawasan tersebut.

Di United Kingdom dan Amerika Syarikat, mereka buat data ini setiap tahun dan mereka dapat gambaran mana rumah yang perlu ditambah atau sebaliknya. Data itu pun kita tidak jamin 100 peratus tepat tetapi sekurang-kurangnya ada garis panduan.

Selain itu, sasaran pihak kerajaan untuk bina 500,000 unit rumah mampu milik dalam Rancangan Malaysia Ke-12 (RMK12) 2021-2025 dan untuk golongan B40 sekarang sudah siap 386,000 buah, jadi kita memerlukan lagi 200,000.

Untuk M40 pula 500,000 hingga 800,000 unit sudah siap. Secara keseluruhannya, 77.2 peratus rumah mampu milik sudah siap.

Begitu juga dengan rumah untuk belia iaitu 25 hingga 35 tahun iaitu 17,000 buah dengan rumah transit, projek perumahan rakyat, rumah mesra rakyat dan sebagainya.

Langkah ini wajar dipuji tetapi kita nak kena tengok juga kawasan mana yang sangat memerlukan.

Sebagai contoh Kuala Lumpur memang kita perlukan sangat berikutan kos sara hidup yang tinggi, sewa tinggi dan makanan mahal.

Dalam masa sama, sudah tentulah kita nak rumah di kawasan yang dekat dengan tempat kerja kita.

Kita juga perlu agihkan pembinaan mengikut pasaran kecil di sesuatu kawasan. Sebagai contoh di Setiawangsa ini satu pasaran besar tetapi dalam kawasan itu ada pasaran-pasaran kecil di beberapa tempat.

Mereka kena lihat bagaimana dengan pendapatan penduduk, pemaju, pendapatan boleh belanja dan sebagainya di kawasan tersebut.

Input ini yang paling penting dalam menentukan rumah sesuai di kawasan tersebut. Ini semua adalah tugas Majlis Perumahan Mampu Milik Negara (MPMMN) dalam mengumpul data-data tersebut.

Terima kasih kepada tuan editor/wartawan , Sumber Artikel : Sinar Harian

No comments:

Powered by Blogger.