Header Ads

Bakal Bergelar Jutawan Segera, Nelayan Jumpa ‘Emas Terapung’ RM5 Juta

 


Nasib seorang nelayan bernama Narong Phetcharaj, 56, berubah sekelip mata apabila beliau telah menemui beberapa ketulan besar yang aneh seperti lilin di pantai Niyom.


Namun beliau menjadi begitu terkejut apabila mendapat tahu ketulan itu rupa-rupanya adalah muntah ikan paus atau ambergris yang berharga lumayan di pasaran.


Objek itu dipercayai dimuntahkan paus sperma dan dijangka dapat dijual dengan harga hingga USD$40,000 (RM167,000) sekilogram dan Phetcharaj menemukan ambergris seberat 30 kilogram maka ia dianggarkan bernilai kira-kira USD$1.2 juta (RM 5 juta).


"Tidak ada penduduk kampung ini yang pernah melihat atau menyentuh ambergris paus yang sebenar. Jadi semua orang gembira," kata Phetcharaj yang telah membawa objek tersebut untuk diuji di makmal Universiti Prince of Songkhla bagi mendapatkan pengesahan.


Dalam pada itu, Phetcharaj menyatakan perancangan masa depannya dengan ketulan berharga itu.


"Saya sangat teruja, tidak tahu apa yang harus dilakukan. Saya merancang untuk menjual ambergris kerana sudah menerima sijil pengesahan.


"Sekiranya saya dapat harga yang baik, saya akan berhenti bekerja sebagai nelayan,” katanya lapor The National News.


Muntah paus atau ambergris ialah sejenis pepejal kelabu yang berlilin dan mudah terbakar dihasilkan daripada rembesan dalaman saluran hempedu paus sperma.

Pada awalnya berbau hanyir namun lama-kelamaan mereput menghasilkan bau wangi seakan alkohol isopropil.Ia lazimnya digunakan dalam penghasilan minyak wangi sebagai pengikat kepada bahan wangian yang membolehkan haruman tersebut kekal lama.


Januari lalu, nelayan dari Songkhla, Chalermchai Mahapan, 20, menemui ambergris seberat tujuh kilogram bernilai RM1.16 juta di Pantai Samila, selatan Thailand.


Sumber: The National News Via Sinar Plus


No comments:

Powered by Blogger.