Header Ads

Saya harus tegas, tak kiralah panggil saya dajaI atau apa, kata Menteri Kesihatan

 


Meskipun dikritik beberapa pihak berhubung kenyataan tegasnya terhadap golongan antivaksin, Menteri Kesihatan, Khairy Jamaluddin akan tetap bertegas terhadap golongan yang enggan menerima vaksin C0VID-19.

Di sebalik ketegasan itu, Khairy menyatakan Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) akan terus memberikan kesedaran dan penerangan berhubung keberkesanan vaksin C0VID-19.


“Nak kata kerajaan tidak cukup bagi penerangan tentang vaksin tidak betul. Kita dah kemukakan segala bukti saintifik tentang keberkesanan vaksiin C0VID-19 dari awal lagi dan kita terus memberi penerangan.'


“Saya minta maaf saya terpaksa bertegas dalam isu ini. Panggilah saya dajal atau apa sekalipun,” ciapnya di laman Twitter rasminya pada Isnin.

Beliau berkata demikian sebagai reaksi kepada kenyataan Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim berkaitan golongan antivaksin.

Anwar pada Ahad berkata beliau tidak setuju dengan Khairy yang mengambil pendekatan 'paksaan' terhadap rakyat Malaysia yang enggan menerima vaksin.

Ahli Parlimen Port Dickson itu berkata bahawa kerajaan sepatutnya memberi kesedaran kepada mereka mengenai keperluan menerima vaksin.Kenyataan Khairy baru-baru ini menimbulkan perdebatan hangat selepas beliau menyatakan: “Pendekatan kita adalah, maaf cakap, kita akan buat hidup anda susah kerana anda tidak divaksin kerana anda memilih untuk enggan divaksin.”

Kenyataan tegas itu hadir sehari selepas beliau memohon pihak berkuasa agar menyegerakan siasatan dan pendakwaan terhadap kumpulan antivaksin.


SUMBER : ASTR0 AWANl

No comments:

Powered by Blogger.