Header Ads

Hukuman penjara 13 bulan kepada Farid Kamil digantikan dengan denda RM5,500

 


Seperti yang kita sedia maklum, pelakon dan pengarah terkenal, Farid Kamil Zahari sebelum ini telah diperintahkan hukuuman penjara selama 13 bulan oleh mhkamah kerana kesalahannya menggunakan kekerasan jnayah dan mengeluarkan kata-kata tidak sopan di balai polis tiga tahun lalu.

Bagaimanapun huukuman penjara tersebut telah digantikan dengan denda sebanyak RM5500.


Memetik laporan Free Malaysia Today, mahkamah menggantikan hukuman penjara 13 bulan bagi kesaIahan melibatkan kekerasan jnayah kepada denda RM5,000 manakala hukuuman penjara empat bulan kerana mengeluarkan perkataan tidak sopan digantikan dengan denda RM500.Pesuruhjaya Kehakiman Nurulhuda Nur’aini Mohamad Nor di Mhkamah Tinggi Shah Alam membuat keputusan itu selepas membenarkan rayuan Farid terhadap huk0man tersebut.


Beliau berkata, ia mengambil kira perayu telah membayar pampasan dalam bentuk kompaun kepada dua pihak, termasuk anggota polis terbabit.


Selain itu katanya, Farid, 40, juga menyesal dengan perbuatan yang dilakukan dan memohon maaf ketika perbicaraan berlangsung.Dalam prosiding itu, Farid diwakili peguam Kee Wei Lon dan Low Wei Loke.


Pada 2 Jun 2020, Sinar Harian melaporkan, Farid Kamil dijatuhi huk0man 13 bulan penjara bagi sabitan kes menggunakan kekerasan jnayah terhadap anggota polis dan empat bulan penjara bagi sabitan kes mengeluarkan perkataan tidak sopan oleh Mhkamah Majistret di sini hari ini.


Sumber : Sinar Harian

No comments:

Powered by Blogger.