Header Ads

Tragedi kereta terjunam dalam sungai: Jasad tiga beranak ditemui berpeIukan dalam keadaan menyayat hati

Mayat tiga beranak ditemukan dalam keadaan menyayat hati berpeIukan di bahagian tempat duduk belakang kereta Proton Persona yang terbabas dan terjunam ke dalam sungai di Jambatan Pantai Cicar, di sini.

Timbalan Pengarah Jabatan Bomba dan Penyelamat Malaysia (JBPM) Kedah, Penolong Pesuruhjaya Bomba Syufaat Kamaron berkata, mayat ketiga-tiga maangsa ditemui Pasukan Penyelamat di Air (PPDA) pada jam 3.30 pagi tadi.

"PPDA yang melakukan selaman dalam operasi mencari dan menyelamat (SAR) berjaya mengesan kedudukan kereta di dasar sungai yang mempunyai kedalaman lebih 5 meter.

"Bomba mengambil masa hampir 10 minit untuk menaikkan kereta terbabit dengan menggunakan kren," katanya.

Menurut Syufaat, sebaik membuka pintu, mayat Mashitoh Ibrahim, 37, ditemui bersama dua anaknya, Mohd Ziyad Zikri Sharudin, 7, dan Mohd Ziyad Haziq, 5, berada di bahagian tempat duduk belakang.

"Kita dapati cermin pecah dan berlaku kerosakan di bahagian hadapan kereta. Jadi, saya percaya, mengikut SAR yang kita buat, maangsa iaitu ibu dan anak-anak ini, mungkin telah berada di belakang.

"Tetapi, pada keadaan itu, kita memang tidak dapat pastikan sama ada mereka bertiga masih bernyawa atau pun tidak," tambahnya.

Kesemua mayat diserahkan kepada pihak polis sebelum dihantar ke Hospital Kulim untuk bedah siasat.

Semalam, polis mengesahkan tiga beranak dikhuatiri lemas selepas kereta yang dinaiki mereka terjunam ke dalam sungai di jambatan itu dalam kejadian yang disedari kira-kira jam 6 petang.

Sementara itu, seorang saksi, Zulkifli Shaari, 60, berkata, ketika kejadian dia sedang menaangkap ikan bersama rakan lain di sungai terbabit.

Katanya, kereta itu menggelongsor lalu terjunam ke dalam air.

Dia dan rakan cuba membantu namun gagal kerana arus deras dan kereta itu tenggeiam dengan cepat.

Sementara itu, adik maangsa, Mohd Asyraf Ibrahim, 34, memaklumkan sebaik mengetahui kemaiangan yang menimpa kakak dan anak saudaranya pada jam 8.30 malam, dia bergegas pulang dari rumahnya di Ipoh.

Dia mengakui, mereka yang merupakan anak ketujuh dan kelapan dalam keluarga memang rapat sejak kecil dan berasa sedih kerana kini tiada lagi tempat mengadu dan bermanja.

"Memang terkejut dengan kejadian ini. Kita pun tak sangka, tetapi kita reda. Semua ini sudah tertulis (sebagai takdir)," katanya.

Terima kasih kepada tuan editor/wartawan , Sumber Artikel : Sinar Harian

No comments:

Powered by Blogger.