Pintu hati saya sudah tertutup untuk bersuami lagi, kata Fatin Afeefa

encik gotenks
0

Penafian : Gambar yang digunakan dalam artikel ini hanya sekadar hiasan

SELEPAS melalui fasa perceraian pada usia muda, Fatin mengaku dirinya trauma untuk kembali berkahwin.

“Saya tak nak lagi mendirikan rumah tangga. Mungkin buat selama-lamanya. Saya nak berkahwin dengan diri saya sendiri sahaja,” kata Fatin.

Pantas sahaja ayat tersebut meniti di bibir pelakon filem Tentang Bulan itu saat diajak berkongsi tentang pilihan dan perancangan masa depan.

‘Tutup kilang’

Kedengaran mungkin agak lantang. Namun Fatin memberitahu bahawa dia benar-benar tidak mahu berkahwin lagi walaupun usianya masih muda. Dia juga sudah ‘tutup kilang’, enggan beranak mahupun berkahwin lagi.

“Orang yang berkahwin ada yang sebab mereka mahukan anak. Saya sudah pun mempunyai dua orang cahaya mata. Saya dah ‘tutup kilang’ tidak mahu lagi berumah tangga.

“Saya tidak merajuk. Cuma bagi saya, perkahwinan semacam membuang masa sahaja. Nak jaga hati lelaki lagi,” jelasnya.

Bagaimanapun, Fatin tidak menolak andai suatu hari nanti pintu hatinya terbuka untuk berkahwin. Namun ada syarat-syaratnya.

Menurut pelakon yang memulakan kerjaya seawal usia lapan tahun itu, dia akan mempertimbangkan semula keinginannya untuk berkahwin jika bertemu lelaki yang menyokong kerjayanya sebagai pelakon.

Dakwa pemilik nama sebenar Fatin Nur Afifah Shamsudin itu lagi, selepas berkahwin dia tidak mahu diletakkan sebarang had terhadap perkara yang disukai, termasuklah berlakon.

“Kalau nak buat sesuatu selepas berkahwin nanti, saya kena jaga hati dan perasaan suami serta keluarganya. Sedangkan saya bukan sebegitu.

“Keluarga saya sekarang pun bergantung kepada saya. Maknanya kalau saya berkahwin nanti saya kena tinggalkan keluarga saya dan memberi fokus pada suami.

“Saya tak rasa ini (berkahwin) adalah idea yang bagus dan telah memaklumkan pada keluarga untuk memberi laluan kepada adik-beradik lain untuk berumah tangga,” katanya.

Atas alasan tersebut, lelaki yang mahu menikahinya kelak, haruslah sanggup menanggung ibu bapa dan anak-anaknya.

Fatin tidak mahu apabila sudah berkahwin nanti, dia tidak dapat membantu keluarganya daripada segi kewangan. Katanya lagi, dia takut untuk meminta wang daripada suami, bimbang akan dipersoalkan.

Tak pening kepala

“Sudahlah masa itu syurga saya di bawah telapak kaki suami. Kalau suami cakap tidak boleh beri duit pada keluarga, kasihanlah.

“Sebab itu buat masa sekarang saya tidak fikir lagi untuk bersuami. Lagi pun karier saya sedang stabil dan semakin baik sekarang. Semuanya sebab tanpa kehadiran ‘lelaki’ yang memeningkan kepala,” jelasnya.

Terima kasih kepada tuan editor/wartawan , Sumber Artikel : Kosmo! Online

Tags

Post a Comment

0Comments
Post a Comment (0)