Pelik tapi benar! Ibu saudara mesti tiduri bakal pengantin lelaki untuk uji kejantanan

encik gotenks
0

Setiap kaum atau bangsa pasti mempunyai adat-adat tradisi yang diwarisi sejak zaman berzaman lagi. Termasuklah dalam majlis perkahwinan sebelum dan semasa menjalankan majlis tersebut ada pantang atau adat yang perlu diikuti.

Bagi masyarakat di Uganda, Afrika, ibu saudara memiliki pengaruh yang besar terhadap anak saudaranya terutamanya wanita.

Berdasarkan laporan daripada portal berita The Maravi Post, tanggungjawab utama ibu saudara adalah untuk mengesahkan bahawa lelaki yang hendak dikahwini anak saudaranya itu mestilah kuat dari segi batin.

Selain itu, mereka juga bertanggungjawab untuk mempertahankan keperawanan pengantin perempuan sebelum perkahwinan itu selesai.

“Sebagai ujian untuk pengantin lelaki, ibu saudara pengantin perempuan kadang-kadang akan diminta untuk menidurinya terlebih dahulu untuk pengesahan mengenai potensi dan kejantanannya.

“Selain itu, ibu saudara juga perlu menguji apakah pengantin perempuan masih lagi dara sebelum mereka diizinkan untuk melangsungkan perkahwinan,” jelas laporan berita tersebut.

Pengantin hanya dibolehkan untuk menyelesaikan pernikahan jika pengantin lelaki lulus ujian tersebut

KEBIASAANNYA perkahwinan orang Banyankole diatur oleh keluarga. – Gambar hiasan

Dalam tradisi lain pula, ibu saudara juga dikatakan bertanggungjawab untuk mendengar atau menonton ketika pengantin lelaki dan perempuan melakukan hubungan untuk membuktikan potensi pasangan tersebut.

Orang Banyankole terdiri daripada dua etnik utama iaitu Bahima dan Bairu.

Bagi etnik Bahima, memiliki keperawanan adalah penting bagi seseorang wanita yang belum berkahwin. Setelah berumah tangga pula, wanita yang tidak mempunyai anak dianggap tidak mempunyai status dalam masyarakat.

Sebaik sahaja seorang gadis berusia lapan tahun, dia sudah melalui banyak batasan bagi mempersiapkannya untuk berkahwin.

Ketika kanak-kanak lain seusia mereka masih bersenang lenang dan bermain, tetapi tidak bagi anak gadis Banyankole.

Kebanyakan mereka akan disimpan di dalam rumah dan diberi makan daaging lembu dan bubur serta dip.aksa minum susu dalam jumlah yang besar sehingga menjadi gemuk.

Menjadi gemuk adalah identiti kecantikan dalam kalangan orang Banyankole.

Ketika anak gadis mula membesar, mereka juga diminta oleh ibu bapanya untuk tidak melakukan aktiviti se.ksual.

Dalam pada itu, menjadi tugas seorang ayah bagi pengantin lelaki untuk mencari isteri bagi anaknya.

Keluarga kaum lelaki juga perlu menyediakan hantaran dan membayar sejumlah wang kepada pengantin perempuan.

Hantaran perkahwinan terdiri daripada beberapa ekor lembu, kambing dan minuman keras dan wang dibayar bergantung kepada kekayaan keluarga pengantin lelaki.

Setelah harga untuk pengantin dibayar, persiapan perkahwinan akan dimulakan.

LEMBU menjadi sebahagian hantaran yang perlu diberikan kepada keluarga pengantin perempuan. – Gambar hiasan

Pada hari perkahwinan, kenduri yang besar akan diadakan di rumah pengantin perempuan dan ayahnya menyembeIih lembu yang sudah diberikan.

Sama seperti perkahwinan tradisional Afrika yang lain, pihak ketiga yang disebut sebagai Kateraruume menjadi orang terpenting untuk sesuatu urusan perkahwinan.

Kateraruume adalah orang yang sangat dihormati dan mewakili keluarga pengantin lelaki yang ditugaskan untuk menghadap keluarga sebelah perempuan.

Dia juga perlu memastikan bahawa keluarga pengantin perempuan bersedia menerima keluarga pengantin lelaki secara rasmi bagi membincangkan soal perkahwinan.

Terima kasih kepada tuan editor/wartawan , Sumber Artikel : Kosmo! Online

Tags

Post a Comment

0Comments
Post a Comment (0)