Pelajar perempuan dimaIukan, diraba untuk periksa datang bulan

encik gotenks
0

Penafian : gambar yang digunakan hanya untuk tujuan illustrasi sahaja

Amalan memeriksa pelajar perempuan secara fizikal untuk membuktikan mereka datang bulan dikatakan berlaku sejak 20 tahun lalu, menurut pelajar dan bekas pelajar di beberapa buah sekolah.

Perbuatan yang dilakukan para guru, warden asrama dan pengawas itu antara lain meminta pelajar menunjukkan kesan da.rah pada tuala wanita, melakukan calitan pada kema.luan dengan kapas, tisu atau jari mereka untuk membuktikan mereka tidak boleh bersolat jemaah kerana mengalami ha.id.

Malah pelajar juga dira.ba di bahagian aI.at su.lit untuk mengetahui sama ada mereka memakai tuala wanita.

Sekumpulan individu bercakap kepada Malaysiakini bagi menceritakan pengalaman mereka di sekolah berasrama yang dianggap "memaI.ukan".

Malaysiakini dimaklumkan bahawa amalan seumpama ini kebanyakannya berlaku di sekolah berasrama penuh namun ada juga kes yang terjadi di sekolah harian dan sekolah agama persendirian.

Sekumpulan individu menghubungi Malaysiakini untuk berkongsi cerita mereka selepas isu itu dibangkitkan seorang pengguna Twitter yang bertanya mengenai apakah amalan tersebut masih berlaku di sekolah.

Bebenang Twitter yang berkongsikan kisah-kisah ini dikongsikan lebih daripada 6,000 kali. Mereka tampil mengatakan bahawa mereka ingin melihat amalan memalukan itu dihentikan.

Semua nama telah diubah untuk melindungi identiti mereka yang terlibat.

'Kami dira.ba dari belakang'

Siti N *, seorang pelajar di sekolah agama persendirian menceritakan bahawa dari Isnin hingga Khamis, pelajar diwajibkan bersolat jemaah, manakala pelajar yang datang bulan ditempatkan di sebuah bilik di mana kitaran ha.id mereka dicatat dalam buku rekod.

"Kadang-kadang, mereka akan beri kami sehelai kertas atau tisu, minta kami ke tandas dan tunjukkan da.rah ha.id kami," katanya melalui WhatsApp.

"Saya ingat pada satu ketika, mereka minta kami berkumpul di padang bola.

“Guru dan pengawas mesti periksa seluar dalam kami satu persatu dengan mera.ba belakang kami. Ia agak mengal.bkan dan saya merasa sangat menji.jikkan, ”kata Siti yang kini menuntut di universiti.

Pada usia 13 tahun, Adriana berkata dia memasuki sekolah asrama, namun pengetahuan yang sedikit mengenai kitaran ha.id menyebabkan dia tidak dapat membezakan antara keputihan normal dan da.rah ha.id.

Adriana berkata pada satu malam dia duduk di bilik prep semasa solat berjemaah sebelum ditang.kap ketika pemeriksaan mengejut. Apabila diperiksa, dia tiada tanda-tanda mengalami penda.rahan.

“Senior yang bertanggungjawab menyangka saya berbo.hong dan mema.ki saya, bersama dengan senior lain.

"Saya trav.ma dan sejak itu, saya akan gunakan semula tuala wanita yang sama sepanjang hari untuk memastikan ada dar.ah.

"Bila diingat semula, sangat menji.jikkan sebab saya kena gunakan tuala wanita yang ada da.rah sejak hari itu, hanya untuk buktikan yang saya dalam ha.id," kata Adriana, yang kini berusia 21 tahun.

Sindlran Iu.cah oleh guru

DH pula tidak pernah menceritakan mengenai kejadian di sekolah rendah dan sekolah menengah ketika bersekolah di dua sekolah perempuan di Kelantan.

Katanya, solat Zohor berjemaah diwajibkan bagi semua pelajar dan mereka akan menjalani pemeriksaan mengejut secara rawak.

"Jika ustazah yang bertugas, lebih baik kita lari dan sembunyi, jika tidak, dia akan heret kita ke tandas dan buatkan kita 'menyapu da.rah kita' di tisu.

"Kalau ada yang pakai tampon, dia akan maI.ukan mereka, dengan tanya gata.I sangat nak masuk k**e? Kata-kata tu menyebabkan saya tidak menggunakan tampon sehingga berusia 20-an,” katanya yang menyokong Pendidikan Sek.s diajarkan di sekolah.

Ha.id tak teratur dicurigai

Ash** berkata insl.den itu adalah rutin yang berlaku di sekolah berasrama penuh di Selatan tanah air, di mana mereka dari 'skuad agama' mensasarkan pelajar perempuan yang duduk di luar surau sekolah.

"Kami akan beratur di luar tandas, tunggu giliran dan satu atau dua orang anggota 'skuad' akan periksa bahagian vagl.na. Selalu hanya melalui kain kami, tapi itu pun rasa sangat pelik,” katanya.

Kata Ash, dia mengalami ha.id yang tidak teratur dan perkara itu menyebabkan dia dicurigai.

“Kadang-kadang mereka panggil saya keluar, empat atau lima daripada mereka akan kerumun saya dan mereka malah mengugut akan pak.sa saya tanggaI.kan seluar dalam saya,” kata Ash yang meninggalkan sekolah asrama itu pada usia 16 tahun untuk masuk ke sekolah biasa.

Faekah *** berada di tingkatan 1 di sebuah sekolah asrama apabila dia diperiksa untuk mengetahui sama ada dia datang h.aid atau tidak.

“Saya tidak tahu banyak tentang h.aid ketika tu dan jika ada keputihan saya juga akan anggap itu adalah ha.id. Jadi satu hari seluar dalam saya keluar cairan dan sebab itu saya ke bilik prep.

"Tapi bila malam ketika spot check, saya tiada sebarang keputihan dan senior ingat saya berbohong.

“Sejak saat itu, kalau saya datang ha.id sepanjang hari, saya akan gunakan kembali tuala wanita yang sama untuk lulus spot check waktu malam

"Tapi bila dilihat semula, itu sangat menji.jikkan sebab saya perlu gunakan tuala wanita sama yang ada da.rah pada siang hari hanya untuk menyenangkan mereka dan untuk benar-benar buktikan bahawa saya sedang h.aid,” tambahnya.

Amalan itu masih berlaku

Sekurang-kurangnya dua pelajar yang bercakap dengan Malaysiakini, mengatakan amalan itu masih berlaku sehingga ke hari ini.

Bee** yang bersekolah di sekolah yang sama dengan Ash berkata 'calitan ha.id' untuk buktikan mereka tidak boleh bersolat masih berlaku, malah mereka dikenakan hu.kuman yang menji.jikkan.

"Ramai daripada kami, ketika masih junior dipaksa mera.mas tuala wanita yang berlum.uran da.rah kerana disyaki kami tidak membuangnya dengan betul.

“Itu masih menghantui fikiran saya sampai sekarang,” katanya yang mengatakan ramai pelajar bimbang untuk bercakap mengenai perkara itu.

Selain perlecehan fizikal, Jana yang merupakan seorang lagi pelajar menceritakan tentang kata-kata seorang guru kepada mereka yang mengeI.ak untuk melakukan 'ujian datang bulan'.

“Yang selalu datang ha.id dan tidak datang (spot check) pasti meng.andung,” kata seorang warden di sekolah, menurut Jana.

“Waktu itu kami baru berada di Tingkatan 1 dan kata-katanya sangat menyakl.tkan," katanya.

Pakar obstetrik dan ginekologi dan Pendidikan Perubatan (Pengajaran Klinikal) dari Fakulti Perubatan, Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM, Dr Harlina Halizah Siraj berkata tindakan sedemikian mengganggu privasi wanita.

"Sebagai pakar obstetrik dan pakar saakit puan, saya percaya seorang perempuan muda tidak harus membuktikan yang dia mengalaminya (kedatangan ha.id)," kata Dr Harlina kepada Malaysiakini.

Sementara itu, Pengerusi Biro Guaman dan Pembangunan Komuniti Wanita PKR Fadhlina Sidek berkata dia menentang keras perbuatan memalukan seumpama itu.

"Tindakan mera.ba-ra.ba anak gadis untuk pastikan sama ada mereka sedang ha.id atau tidak adalah gangguan sek.sual, manakala tindakan meminta mereka menunjukkan tuala wanita berda.rah sebagai bukti ha.id adalah satu kesal.ahan membu.Ii, mengaibkan dan menggang.gu emosi gadis-gadis ini," katanya.

Reaksi pertubuhan wanita

Mengulas isu itu, All Women Action Society (AWAM), Sisters In Islam (SIS) dan Pertubuhan Pembangunan Kendiri Wanita dan Gadis (WOMEN: Girls) menuntut Kementerian Pendidikan (KPM) menangani isu gangguan sek.sual, perlecehan fizikal dan kecam badan (body shaming).

Katanya, perbuatan itu dilakukan dengan alasan tindakan disiplin terhadap pelajar, namun sebenarnya merupakan gangguan dan sal.ahguna kuasa.

Mereka menyebut insl.den tersebut dilaporkan berlaku di institusi pendidikan - tadika, sekolah rendah, sekolah menengah, sekolah berasrama dan universiti.

"Dengan melakukan tindakan tersebut atau membiarkan tindakan tersebut dilakukan oleh guru / warden / pengetua, pihak berkuasa sekolah di Malaysia mengajar semua pelajar adalah OK untuk menca.buI tubuh badan orang lain tanpa persetujuan mereka dan memperlakukan mereka tanpa rasa hormat atau maru.ah," kata kumpulan itu.

Sementara itu, bekas timbalan menteri pendidikan Teo Nie Ching berkata setakat ini tidak jelas sama ada terdapat garis panduan kementerian yang secara khusus menjelaskan mengenai kaedah bagi menentukan sama ada seseorang pelajar perempuan mengalami ha.id atau sebaliknya.

Sumber : MaIaysiakini

Terima kasih kepada tuan editor/wartawan , Sumber Artikel : Malaysiakini

Tags

Post a Comment

0Comments
Post a Comment (0)