Header Ads

Kegigihan ibu muda jual air tebu tepi jalan sambil gendong bayi usia 3 bulan tarik perhatian netizen

 


Kisah ibu muda gigih menjual air tebu di tepi jalan yang dikongsikan di laman Facebook Vitaminbae ini mendapat hampir 1,500 perkongsian.


Cuba Nasib Jual Air Tebu Segar

Menurut Vitaminbae, ibu muda ini baru sahaja mencuba nasib dengan menjual air tebu selama 3 hari. Air tebu yang dijual juga semuanya segar dan dibuat sendiri oleh dia dan suaminya. Mereka akan menggiling tebu pada awal pagi untuk dijual pada tengah hari. Air tebu tersebut dibotolkan dan dijual dengan harga RM5 bagi sebotol bersaiz 1.5liter.


Berikut perkongsian Vitaminbae :


“Semalam, ramai kawan² di Fb ni tag kami berkenaan seorang akak yang menjual air tebu di tepi jalan berhadapan SMK Kuhara Tawau. Terima kasih kami ucapkan kepada semua kawan² yang prihatin, jazakumullah kheir..


Alkisahnya, perancangannya ingin mencari akak ni petang hari. Sekitar jam 2 kami melalui tempat ini, rezeki berjumpa dengan akak ni pada awal masa dia buka jualannya. Alhamdulillah.

 

Luar biasa semangat akak ni. Dalam cuaca tengahari yang tidak menentu ditemani anaknya yang baru berusia 3 bulan, sang ibu tetap kuat berjuang menghabiskan jualannya. Subhanallah!


Alhamdulillah, dapat berkongsi sedikit rezeki kawan² semua dengan memborong semua air tebunya.


Yang saya terharu, bila akak ni kata rezeki ni dia nak bagi² dengan anak jirannya yang berusia 5 bulan, yg diuji dengan s4kit lumpuh. Allahu akbar..


Moga ada masa nanti kita dapat berjumpa dengan anak yang dimaksudkan. Amin. Terima kasih.”


Alhamdulillah, jualan ibu ini mendapat sambutan orang ramai. Malahan ramai yang ingin memborong jualannya. Hebatnya semangat seorang ibu.


Kisah ibu muda ini juga telah dikongsikan di Facebook 8channel.


Sumber : [RealMerah] [FB Vitaminbae]

Artikel dari : mypendidik

No comments:

Powered by Blogger.