Header Ads

Beruntunglah isteri jika dapat suami yang sudi temankan ketika bersaIin, lelaki ini satu dalam seribu

 


Sudah menjadi impian setiap pasangan suami isteri untuk memiliki cahaya mata sendiri. Kehadiran anak boleh diibaratkan pelengkap hidup suami isteri.


Pengorbanan seorang isteri ketika melahirkan zuriat adalah anugerah  terindah dihantar dari Allah untuk kita. Namun, tahukan suami disaat-saat isteri anda ingin melahirkan zuriat anda ke dunia ini seperti apa?


Betapa besarnya peng0rbanan seorang isteri untuk melahirkannya. Kepada suami yang akan menimang cahaya mata, anda patut menemani isteri anda ketika bersalin kerana banyak kebaikkan yang akan diperoleh.


Antara Kebaikan Apabila Suami Teman Isteri Bersalin


1. Meredakan debaran di hati isteri


Saat-saat ingin melahirkan anak mestilah saat yang mendebarkan, bukan isteri sahaja yang berdebar, malah suami juga. Kehadiran suami di sisi isteri dapat meredakan debaran yang dirasai isteri. Jadi, sama-sama dapat meredakan debaran antara satu sama lain.2. Meredakan kesakitan isteri


Kehadiran suami di sisi juga dapat meredakan kesakitan yang ditanggung oleh isteri walaupun hanya sekadar mengusap belakang isteri ketika kontraksi atau sekadar memberi kata-kata perang sang ketika isteri sudah sakit ingin bersalin.


3. Menimbulkan keinsafan di hati suami


Secara tak langsung, boleh timbul keinsafan kepada suami apabila melihat kesakitan yang ditanggung oleh isteri dalam usaha memberikan zuriat yang diinginkan.


4. Lebih menyayangi dan menghargai isteri


Apabila melihat betapa susahnya isteri bersalin anak untuk zuriat, berta rung nya wa dan menanggung segala kesakitan, boleh memberi keinsafan kepada suami untuk lebih menyayangi dan menghargai isteri. Hargailah isteri anda, wahai sang suami.5. Lebih menghargai keluarga


Melihat proses bersalin, boleh membuatkan kita lebih menghargai keluarga, bukan setakat kepada isteri dan anak-anak, malah juga kepada ibu yang melahirkan kita. Seperti mana kesakitan yang ditanggung oleh isteri, begitu jugalah kesakitan yang ditanggung oleh ibu saat melahirkan kita.


Bagaimana suami boleh membantu, jika takut melihat da rah?


Suami yang takut melihat da rah, masih boleh menemani isteri pada peringkat awal (tahap pertama proses kelahiran). Pada tahap ini, isteri akan mengalami kontraksi yang lebih kerap.


Suami boleh membantu ketika isteri ingin bersalin dengan cara:


Memegang tangan isteri untuk menenteramkannya.

Memberi kata-kate semangat untuk isteri.

Mengurut bahagian belakang isteri untuk mengurangkan kesakitan.

Mengelap muka isteri apabila berpeluh.

Membasahkan bibir dengan air atau ketulan ais serta beri air kepada isteri.

Penafian : Gambar yang digunakan hanyalah sekadar hiasan semata-mata


No comments:

Powered by Blogger.