Header Ads

Wanita bawa tiga anak bersalaman dengan suami bertugas di SJR ketika aidilfitri dikompaun RM2,000

 


Polis telah mengeluarkan kompaun terhadap seorang wanita yang membawa anak-anak melawat suaminya yang bertugas di sekatan jalan raya (SJR) Persiaran Selatan hala keluar ke Dengkil di sini pada Sabtu.


Ketua Polis Daerah Putrajaya, Asisten Komisioner Mohd Fadzil Ali berkata, satu kompaun telah dikeluarkan kepada wanita itu di bawah Peraturan 17 (PU A 225/20212) ziarah Hari Raya Aidilfitri (No 21 kesalahan-kesalahan lain yang diperuntukkan dalam prosedur operasi standard (SOP) yang dikeluarkan oleh Majlis Keselamatan Negara) Akta Pence.gahan dan Pengawalan Penya.kit Berjang.kit 1988.


"Pada awalnya, perbuatan tersebut dilihat sebagai satu tanggungjawab isteri untuk memberi sokongan moral kepada suami yang sedang bertugas dengan menghantar juadah di pagi raya.


"Namun, kepentingan awam adalah melebihi kepentingan individu, kita tidak mahu perbuatan sedemikian dijadikan alasan oleh semua ahli keluarga petugas untuk melawat keluarga yang bertugas di lapangan pada Hari Raya atau pun hari biasa," katanya melalui kenyataan pada Ahad.


Mohd Fadzil menegaskan, pihaknya tidak berkompromi sekiranya wujud sebarang peIanggaran SOP Perintah Kawalan Pergerakan.


"Kita akan mengambil tindakan terhadap sesiapa sahaja tanpa mengira sama ada orang awam mahu pun anggota polis sendiri," katanya.


Mohd Fadzil berkata, slasatan lanjut telah dijalankan dan mendapati anggota tersebut dan keluarganya tinggal di dalam daerah Putrajaya."Isteri dan anak-anak anggota tersebut telah datang menaiki dua buah kenderaan yang berbeza untuk singgah sebentar bagi menyerahkan juadah Hari Raya Aidilfitri kerana suami bertugas pada pagi hari tersebut.


"Bagi dakwaan mereka menaiki kenderaan melebihi had tiga orang untuk sebuah kenderaan, tiada kompaun yang dikeluarkan kerana mereka menaiki dua kenderaan berbeza," katanya.


Pada Sabtu, Fadzil berkata, tiada peIanggaran SOP PKP membabitkan wanita bersama tiga anak masing- masing berusia 11 tahun, 10 tahun dan lima tahun melawat suaminya yang bertugas di SJR Persiaran Selatan menghala keluar ke Dengkil.

SUMBER : SINAR HARIAN

No comments:

Powered by Blogger.