Header Ads

Seluruh negara pakai SOP sama, tak timbul isu keliru, kata Ismail Sabri

 


MENTERI Kanan (Keselamatan) Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob meneg4skan tidak t1mbul isu kekel1ruan svsulan pengumuman kerajaan berhvbung pelaksanaan Per1ntah K4walan Pergerakan (PKP) 3.0 yang akan berkvatkuasa esok.


Menjelaskan perkara itu dalam sidang media pada petang Selasa, Ismail berkata seluruh negara akan menggunapakai pr0sedur 0perasi standard (S0P) yang seragam.


Sidang media bersama antara Menteri Kanan (Keselamatan) Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob dan Ketua Pengarah Kesihatan, Tan Sri Dr Noor Hisham Abdullah.


“Tidak t1mbul lagi isu kekel1ruan lebih-lebih lagi pagi tadi kita menyer4gamkan S0P berdasarkan pandangan dan cadangan setiap kementerian.


“Saya harap semua mervjuk kementerian berkaitan dan juga di website MKN untuk mendapatkan S0P yang lebih jelas,” ujarnyaSidang media berkenaan turut disertai oleh Ketua Pengarah Kesihatan, Tan Sri Dr Noor Hisham Abdullah.


Dalam pada itu, Ismail turut menjawab isu yang dit1mbulkan rakyat yang mempers0alkan mengapa kerajaan tidak menggunakan S0P seperti PKP 1.0 yang dilaksanakan tahun lalu.


“Bila kita umum PKP 3.0 semalam ada yang m4rah. Kenapa tak PKP 1.0? Buat 3.0 m4rah, 1.0 pun m4rah… kita tak boleh pvaskan rakyat.


“Alasan kita untuk tidak buat PKP 1.0 kerana tidak mahu menyvsahkan rakyat. Seperti saya pernah sebut bahawa kita mengimbangi antara keperluan kesihatan dan keperluan penghidupan rakyat,” ujarnya.


Tambah Ismail juga, negara kehiIangan RM2.4 bilion sehari apabila kerajaan menvtup kesemua sektor ekonomi.


“Kumpulan peniaga kecil adalah yang terjej4s tervk apabila tidak dibenarkan keluar rumah.


Cuba kita bayangkan pula mereka yang tinggal di rumah pangsa dua bilik 650 kaki persegi terpaksa duduk beramai-ramai untuk beberapa bulan,” ujarnya.


“Kita bincang dengan KKM, dari segi jangka masa untuk k4walan, memang boleh tvrunkan keIuk dengan lebih cepat menerusi PKP 1.0 tetapi tidak bermakna, melalui PKP 3.0 kita tidak boleh mel4ndaikan langsung,” tambahnya lagi.


SOP PKP: Hanya 3 Orang Termasuk Pemandu Dibenarkan Di Dalam KenderaanTERDAHULU, Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin menerusi kenyataan media semalam telah mengumumkan bahawa Per1ntah K4walan Pergerakan (PKP) akan dikvatkvasakan di seluruh negara bermula pada 12 Mei hingga 7 Jun 2021.


Ekoran itu, kerajaan telah menetapkan bahawa bilangan orang di dalam kenderaan persendirian, teksi dan e-hailing dihadkan kepada tiga orang sahaja termasuk pemandu.


Bilangan orang yang dibenarkan di dalam kenderaan membawa barangan serta rantaian aktiviti ekonomi atau industri pula adalah bergantvng kepada jumlah yang dibenarkan dalam lesen pendaftaran kenderaan perdagangan.


Bagi pengangkutan awam, bilangan orang yang dibenarkan mestilah mematuhi penj4rakan f1zikal dan mematuhi SOP yang telah ditetapkan.


Menerusi kenyataan media yang dikeluarkan di Facebook miliknya, Muhyiddin berkata bahawa kerajaan juga akan menggunakan sistem HIDE untuk memantau premis dan kawasan h0tspot C0VID-19 serta mengambil tindakan susulan seperti yang telah dipvtuskan.


PKP di seluruh negara ini dilaksanakan bagi membendvng penvlaran C0VID-19 yang semakin menunjukkan pen1ngkatan kes pada ketika ini.


Kerajaan Pvtuskan PKP Seluruh Negara Akan Dilaksana Bermula 12 Mei Ini

Kerajaan Malaysia dalam satu kenyataan yang dikongsikan oleh Majlis Keselamatan Negara (MKN) memaklumkan bahawa Per1ntah K4walan Pergerakan (PKP) akan dilaksanakan diseluruh negara bermula 12 Mei sehingga 7 Jun.


Menurut perkongsian itu lagi, keputusan berkenaan dipvtuskan oleh Sidang Khas MKN Pengurusan C0VID-19 yang mengambil kira trend semasa membabitkan kes C0VID-19 yang semakin meningkat.


”Dengan jumlah kes harian melebihi 4,000 kes dan 37,396 kes aktif dengan 1,700 kes kem4tian dilaporkan setakat 10 Mei 2021, Malaysia sedang berhadapan dengan gel0mbang ketiga C0VID-19 yang boleh mencetvskan suatu krisis nasional.


”Kewujudan var1an-var1an baharu dengan kadar jangk1tan yang lebih tinggi, kekangan ke atas kapasiti sistem kesihatan awam yang semakin mervncing dan kelem4han pematvhan SOP dalam kalangan sebahagian anggota masyarakat menuntut Kerajaan untuk mengambil tindakan yang lebih drast1k bagi mengelakkan negara terjervmus ke dalam mal4pet4ka kesihatan yang lebih p4rah.


”Data dan sains terus menvnjukkan bahawa aktiviti-aktiviti perh1mpunan yang menyukarkan penj4rakan sosial dan keberadaan orang ramai dalam ruang yang ses4k menjadi pvnca utama penvlaran C0VID-19,” kata kenyataan itu lagi.Sehubungan itu, beberapa per1ntah telah dikeluarkan oleh kerajaan sepanjang PKP ini antaranya aktiviti raya ziarah rumah ke rumah dan ziarah kubur tidak dibenarkan.


Selain itu, aktiviti perhimpunan sosial seperti kenduri-kendara, majlis perkahwinan dan pertunangan juga tidak dibenarkan dalam tempoh ini.


Manakala, l4rangan rent4s daerah dan rent4s negeri turut dikekalkan.


Tarikh kuat kuasa l4rangan rent4s daerah dan negeri serta l4rangan aktiviti sosial, sukan dan pendidikan adalah bermula pada 10 Mei hingga 6 Jun 2021 seperti yang telah diumumkan oleh YB Menteri Kanan Pertahanan pada 8 Mei 2021.


Tarikh kuat kuasa bagi l4rangan-l4rangan dan arahan-arahan lain bermula pada 12 Mei hingga 7 Jun 2021.Sumber: BERNAMA, Siakap Keli, Muhyiddin Yassin, mStar

No comments:

Powered by Blogger.