Header Ads

Makin Dibaca Al-Quran, Makin Aku Yakin Bahawa Bumi Ini Datar, kata Suhaimi Saad

 


Jika anda masih ingat, bekas anggota kumpulan nasyid terkenal Suhaimi Saad suatu ketika dulu pernah mencetuskan pendebatan di kalangan netizen apabila dia menyatakan pendiriannya bahawasanya bumi itu adalah mendatar.


Dan sekarang menerusi perkongsian terbarunya di media sosial, dia menegaskan pendiriannya adalah sama iaitu bentuk bumi adalah datar.“Makin dibaca Al Quran itu, makin aku yakin bahawa bumi ini datar. Banyak ayat yang jelas menjadi bukti dan hujjah bagi orang-orang yang benar benar mahu berfikir. Dari surah Al-Baqarah, Al-Hijr, Al-Kahfi, Annazi’at, Al-Mulk dan banyak lagi.


“Dari kisah Zulqornain, pergerakan bulan dan matahari, pergerakan awan, qiblat, keseimbangan ciptaan Allah, kisah israk mi’raj, firaun dan nabi Musa, termasuklah kisah nabi Yusyak, hadis hadis nabi tentang bumi sampailah ke tajuk mahsyar,” ujarnya.

Sebelum ini, Suhaimi pernah mencetuskan kontroversi apabila mencabar angkasawan negara, angkawasan negara, Dr Sheikh Muszaphar Shukor bersumpah bahawa bumi adalah berbentuk sfera.


Jelas Suhaimi, ramai orang sekarang ini yang hanya membaca, tetapi tidak mahu berfikir dan mengkaji serta hanya percaya pada teori makhluk, meskipun jelas bertentangan dengan ayat-ayat Allah.


“Lebih malang lagi bila orang orang yang merasa dirinya bijak pandai itu boleh berkata, kalau bumi bulat atau datar,segitiga atau kotak pun apa kaitannya dengan kita? itu bukan isu aqidah?

 

“Kalau kalian masih gak percaya, ya udah. Sebagaimana kalian telah lihat pemb0hongan dan penyeIewengan pada sejarah, sistem perbankan, sistem demokrasi, pendidikan dan isu vaksin, kalian akan lihat bahawa bumi bola juga merupakan satu lagi pemb0hongan yang nyata,” ujarnya.

Dipetik dari kopipIanet.com

No comments:

Powered by Blogger.