Header Ads

Kompaun RM50,000 bukan 'HUKUMAN MATl', boleh rayu, kata Ketua PoIis Negara

 


Sejak dari semalam, media sosial dikejutkan dengan dua orang peniaga kecil yang dikenakan kompaun sebanyak RM50,000 selepas tidak mematuhi SOP PKP yang berkuatkuasa di Kelantan ketika ini. Jumlah kompaun yang dikenakan itu telah menjadi topik pendebatan oleh netizen yang rata-rata tidak setuju dengan jumlah yang tidak masuk akal itu kerana seperti semua sedia maklum sekarang ramai orang yang mengalami kesukaran terutamanya dari segi kewangan.

Kompaun RM50,000 yang dikenakan oleh poIis terhadap dua peniaga di Kota Bharu, Kelantan kerana berniaga melebihi masa yang dibenarkan, masih boleh dirayu menggunakan alasan yang munasabah, kata Ketua Polis Negara Tan Sri Abdul Hamid Bador.


“Itu bukanlah ‘hukuman ma.tl’ (bukan muktamad), saya sudah berkali-kali nyatakan mereka boleh merayu (kepada Kementerian Kesihatan).“Ia bukan ‘ma.tl’ di situ, boleh merayu dan berikan faktor-faktor yang boleh dimaafkan atau diringankan jumlah kompaun,” katanya kepada media selepas majlis penyampaian Surat Penghargaan ToIak Ra.suah PDRM di Bukit Aman, di sini pada Rabu.


Pada masa sama, Abdul Hamid berkata, pihaknya akan mendapatkan perincian sebenar mengenai kejadian itu.


“Saya hendak mendengar kedua-dua belah pihak, saya percaya anak buah saya lakukan kerja itu dengan ikhlas tetapi mereka yang terkesan tadi rasa ia tidak adil,” katanya.


Kes dua peniaga itu tular menerusi media sosial dengan seorang peniaga burger mendakwa dikompaun RM50,000 kerana dikatakan masih berniaga pada sekitar 11 malam, sekalipun gerai burger di depan rumahnya tersebut tidak lagi dibuka kepada pelanggan, sebaliknya dia hanya menyiapkan pesanan untuk dihantar kepada pekerja kilang.Satu lagi kes membabitkan pasangan suami isteri yang berniaga colek di depan rumah mereka juga kerana beroperasi melebihi masa yang dibenarkan.


Kelantan kini berada di bawah Perintah Kawalan Pergerakan hingga 29 April yang antara lain mengehadkan waktu operasi perniagaan bagi membendung penuIaran kes C0vid-19.

Sumber : sinar harian

No comments:

Powered by Blogger.