Header Ads

‘Tak guna punya pengasuh, ini kau buat kat anak aku...’

 


Berat mata memandang berat lagi bahu yang memikuInya, mungkin kerana ingin melancarkan urusan seharian kita memilih untuk menggajikan pengasuh untuk menjadi anak kita yang masih kecil.


Dengan harapan orang tersebut amanah dan jaga anak kita seperti anak sendiri, tapi lain pula jadinya dengan satu kes yang dilaporkan berlaku di Johor Bahru.


Seorang bayi lelaki berusia enam bulan mengalami keced.eraan di bahagian kepala dipercayai did.era oleh pengasuh warganegara Thailand di Jalan Permas 8/12, Bandar Baru Permas Jaya, di sini 14 Mac lalu.


Bapa ma.ngsa, Stanley Seah Yao Chuen, 22, berkata, anaknya yang mempunyai kesan le.bam di keseluruhan badannya kini sedang dira.wat di sebuah h0spital swasta di sini.Yao Chuen berkata, dua hari sebelum kejadian, dia telah pergi ke rumah pengasuh kira-kira pukul 3 petang untuk menghantar bekalan susu kepada anaknya, Christopher Seah Yi Kai yang dijaga oleh seorang wanita Thailand bernama Pornpim Trinimitr.


“Semasa berjumpa dengan anak saya, saya dapati dia dalam keadaan baik dan hanya terdapat kesan cak.ar di muka dan leb.am di belakang badan serta perutnya.

 

“Pada 14 Mac lalu Kira-kira pukul 4 petang, isteri saya, Aurawee Langthip telah pergi untuk melihat keadaan anak saya dan mendapati terdapat kesan leb.am di dahi sebelah kanan dan dalam keadaan tidak berm.aya.


“Kami segera membawanya ke hospital untuk mendapatkan rawatan,” katanya dalam laporan polis yang dibuatnya.

 


Bapa man.gsa itu berkata, dia telah berjumpa dengan doktor pakar dan dimaklumkan keadaan anak lelakinya dalam keadaan kri.tikal.

 

Katanya, pemeriksaan yang dibuat pihak hospital mendapati terdapat kesan da.rah beku di bahagian belakang kepa.la man.gsa.


Ketua P.olis Daerah Johor Bahru Selatan, Asisten Komisioner Mohd. Padzli Mohd. Zain mengesahkan menerima lapo.ran kejadian tersebut.

 

Susulan itu, pengasuh yang merupakan wanita Thailand berusia 29 tahun telah ditan.gkap pada 14 Mac lalu bagi sias.atan lanjut.


Kes disi.asat dibawah Sek.syen 31(1)(a) Akta Kanak Kanak 2001.-K! ONLINE

No comments:

Powered by Blogger.