Header Ads

Sajat, Menyerahlah. Ikut Undang-Undang, Nasihat Aliff Syukri

 


Susulan video terbaru yang mencetuskan k0ntroversi melibatkan usahawan kosmetik, Muhammad Sajjad datuk Aliff Syukri tampil menasihatkan jutawan kosmetik itu agar menghormati undang-undang dan agama Islam.


Sebagai  sahabat, Aliff berkata, beliau meminta Nur Sajat  tidak mempermainkan isu murt4d sebaliknya menjadi seorang manusia yang sentiasa mahu berubah ke arah kebaikan.


“Kita sebagai seorang manusia, perlu mengh0rmati und4ng-und4ng. Tak saIah jika kita mengaku saIah. Itu tidak bererti kita kalah. Kita rakyat Malaysia, ada und4ng-und4ng yang perlu kita patuhi.“Sebagai sahabat, saya tak mahu Nur Sajat keluar daripada Islam atau murt4d. Jangan tert3kan dengan segelintir warganet. Menyerahlah. Ikut garis panduan dan und4ng-und4ng,” katanya kepada Utusan Malaysia ketika dihubungi semalam.


Semalam kecoh di media sosial apabila satu video berdurasi 1 minit 45 saat yang tular menunjukkan Nur Sajat mengumumkan dia tidak mahu lagi menganut agama Islam selain mengakui tert3kan dengan situasi yang sedang dilaluinya.


Bagaimanapun, klip video tersebut tidak dapat disahkan kesahihannya .


Pada 6 Januari lalu, Nur Sajat  mengaku tidak bers4Iah di Mhkamah Tinggi Syariah di sini atas tuduhan sebagai seorang lelaki berpakaian menyerupai wanita pada 2018 lalu. Pada 23 Februari lalu, Nur Sajat tidak hadir ke mahkamah bagi prosiding pertud0han terhadapnya menyebabkan Jabatan Agama Islam Selangor (Jais) mengeluarkan w4ran t4ngkap ke atasnya.


Dalam pada itu, Aliff berkata, dia sudah lama tidak bertukar khabar dengan Nur Sajat dan mendoakan agar sahabatnya itu sentiasa cekal serta tabah menghadapi ujian Tuhan.


“Saya tidak mahu terlibat dalam urusan dia dan sebenarnya kami sudah lama tidak berhubung. Saya doakan yang terbaik untuk dia,”


Sumber : utusan

No comments:

Powered by Blogger.