Header Ads

Peguam ini tampil jelaskan apakah tindakan yang boleh diambil ibubapa yang viral video anaknya dicampak oleh guru tadika, pasti akan buatkan cikgu dan pemilik taska kecut perut!

 


Video viral yang memaparkan seorang guru taska yang dikatakan berstatus praktikal telah menarik perhatian ramai pihak yang sangat tidak bersetuju dengan tindakan tidak profesional guru terbabit.


Tidak ketinggalan memberikan pandangan dari segi undang-undang adalah seorang peguam yang sentiasa dekat dihati rakyat Malaysia iaitu Puan Nor Zabetha. Menurut beliau ini tindakan yang boleh diambil oleh ibubapa murid tersebut.


Ikuti penulisan beliau yang dipetik dari portal printlyrics.net..


Aish! Memang hiIang sabar sungguhlah menonton video cikgu taska campak budak. Saya setuju benar dengan komen netizen, kalau anak mereka. Memang siap!Ini yang kita jadi ger.am sebab perkara tak jadi depan mata. Nasib baik ada orang rakam. Kalau tak rakam? Mesti tak tahu. Ini yang nampak, yang tak nampak?


Kadang-kadang anak kita balik dari taska, ada kesan leb.am. Kita tanya apa jadi, alasan cliché biasa guna-jatuh. Kita minta rakaman CCTV tapi taska pula tak ada CCTV.Saya pun jadi tak faham, kenapa banyak kes begini dekat taska-taska dan pusat jagaan. Pemilik atau pengurus taska tidak pantau kah? Atau tidak ditekankan garis panduan cara jaga anak-anak kita kah?


Macam anak ayam, dica.mpaknya begitu sahaja. Itu anak orang ya, bukan anak sendiri. Siapa bagi kuasa? Anak sendiri pun salah disisi agama dan und.ang-und.ang nak de.ra, inikan pula anak orang!


Kalau tidak tahan melayan kerenah kanak-kanak, cari kerja lain. Jangan ani.aya anak orang. Budak, nakaI mana sangat sampai dicam.pak begitu? Dia bising? Dia tak duduk diam? Kasihan juga pada kanak-kanak melihat kawannya dikasari begitu.Ikut undang-undang, sebenarnya ibu bapa boleh ambil tindakan jika anaknya dibuI.i, dipu.kul oleh pelajar lain atau guru sekolah. Yang bakal disa.man adalah pelaku iaitu yang bu.li, puk.ul, de.ra dan juga pemilik sekolah.


Ada kes yang sa.man sampai ratus ribu. Jadi wahai pemilik taska sekalian, ketahuilah kalau anak-anak kami dika.sari atau dide.ra, tindakan anda yang membu.ang guru itu langsung tidak memadai. Tunggu pula sam.an oleh ibu bapa.


Kami bukan sahaja boleh sam.an cikgu taska, pengurus taska, pemilik taska dan/atau syarikat taska itu sendiri kerana anak kami berada dalam kawalan, jagaan dan seliaan kamu tatkala kami meletakkan kepercayaan kepada kamu untuk menjaga anak kami dengan baik seperti yang diiklankan oleh kamu.


Perbuatan ambil anak-anak ditaska melebihi had yang ditetapkan oleh garis panduan JKM sehingga menyebabkan taska sesak dan cikgu-cikgu stress tetapi mampu menjana pendapatan yang lumayan pada pemilik taska, bukan sahaja salah disisi undang-undang dan sekiranya berlaku sesuatu yang tidak diingin tetapi ibu bapa boleh menya.man ratusan ribu ringgit.


Tempoh hari, saya ada kongsikan pengalaman saya di FB berkenaan anak saya ke taska dan bagaimana cara pengurusan yang ter.uk dan saya minta ibu bapa lebih peka. Saya share diruang komen ya linknya.


Rentetan kisahnya, pengurus taska ini hubungi saya. Telefon terus nadanya tidak puas hati, walhal saya sambut dengan salam dan nada lembut.Terus dia berikan setiap justifikasi kepada surat aduan saya. Caranya macam “I’m right and you listen”. Eh? Dia langsung tidak mengaku saIah dan dalam mode menyer.ang. Saya rakam semuanya.


Silaplah. Saya jawab setiap satu persatu apa justifikasinya terutamanya bab, dia hendak serahkan anak orang lain kepada orang asing yang datang ke sekolah bagi tujuan ambil barang dan bukan mengambil anak. Eh?


Hal begini mungkin boleh menyebabkan kes pencuI.ikan yang cikgu sendiri secara suka rela serahkan anak orang lain dan pintu terbuka luas tanpa dijaga cikgu menyebabkan risi.ko anak-anak Iari dari premis dan hilang.


“You see, since my daughter was not in your school that day maybe you think it’s not my problem. But I pity those children were under your supervision. I tell you honestly, if that time my daughter was there, I will make BIG FUSS out of it. Seriously I WILL”.


Saya tekan ayat saya dan saya benar-benar ma.rah. Sudahlah salah, tidak mahu mengaku kesilapan pengurusan taska. Telefon dengan nada yang dia saja betul. Orang lain tidak boleh bersuara? Ini anak orang, bukan anak ayam. Tolonglah ada tanggungjawab!Selepas saya mula menyinga begitu, baru dia hendak berlembut yang asalnya telefon saya serupa sams.eng. “We are really sorry Puan. I’m really glad you tell this. Thank you very much”. Tahu pun berlembut supaya saya tidak buat laporan.


Benarlah. Kalau anak saya dalam video itu. Sungguhlah, segala cikgu, segala pengurusan, semuanya saya bawa ke mhkamah tuntut ratus ribu sebagai pengajaran kepada guru taska lain bahawa memang anak kami kecil tetapi kami wira dan pelindung mereka. Jangan ca.bar!


Budak kecik bolehlah bu.li, mari cuba buli ibu bapanya pula. Kenapa guru taska yang angkat, ca.mpak dan kasar pada kanak-kanak itu. Sha.me on you! MaIulah sikit.


Sumber : https://printlyrics.net/2021/03/26/peguam-ini-jelaskan-tindakan-yg-blh-diambil-ibubapa-murid-yg-dicampak-memang-akan-buat-cikgu-dan-taska-tersebut-terkejut/

No comments:

Powered by Blogger.