Header Ads

Pos Malaysia telah menggantung kerja posmen yang dikatakan Iastik mata anjing

 


Baru-baru ini satu video telah viral selepas dikongsikan menerusi facebook ‘Malaysia Independent Animal Rescue’ (MIAR) memaparkan seorang posmen didkatakan telah meIastik mata seekor anjing peliharaan menggunakan getah.

Kejadian itu dikatakan telah berlaku di hadapan sebuah rumah di Kluang, Johor. Ekoran kejadian itu, anjing tersebut mengalami kecede-raan pada mata sebelah kiri.

“Polis kata mereka akan datang ke rumah saya untuk menylasat… ambil beberapa gambar dan gelang getah tersebut,” kata Sivakumar Marimuthu seperti dilaporkan portal FMT.

 “Saya membawa anjing saya ke klinik haiwan sekitar jam 12 tengah hari tadi dan belum ada berita mengenai penglihatannya,” kata Sivakumar.

Kata lelaki berusia 41 tahun itu, dia membeIa anjingnya yang dikenali sebagai John sejak 10 tahun lalu.Dalam video CCTV selama 21 saat yang disiarkan di laman Facebook Malaysian Independent Animal Rescue semalam, seorang kakitangan Pos Malaysia yang menaiki motosikal dilihat sedang memerhati anjing milik Sivakumar, dalam pekarangan rumahnya.


Posmen yang berada di luar pagar rumah itu kemudian menggunakan sesuatu yang kelihatan seperti Iastik dan meI4stik ke arah mata anjing terbabit.


Sivakumar berkata, kejadian itu berlaku ketika posmen terbabit menghantar surat yang perlu ditandatangani oleh isterinya. Selepas posmen membunyikan loceng, anjing Sivakumar meluru ke luar ke pekarangan rumah sebelum diI4stik.


Sivakumar berkata, isterinya tidak melihat posmen itu m3Iastik anjingnya, tetapi melihat haiwan itu “Iari kesaklt4n”. Dia kemudian menandatangani surat itu, dan terus memerlksa keadaan anjingnya.


Menyedari ada yang tidak kena, dia memberitahu Sivakumar yang kemudiannya memeriksa CCTV.


Dalam satu kenyataan hari ini, Pos Malaysia berkata, pihaknya telah menggantung tugas posmen terbabit sementara menunggu hasil slasatan berhubung insld3n itu.

 


KesaI dengan tindakan individu tersebut, Pos Malaysia berkata, pihaknya tidak akan teragak-agak untuk mengambil tindakan tegas terhadap saIah laku kakitangannya termasuk menamatkan perkhidmatan.


“Kami tidak memandang ringan kekej4man terhadap haiwan,” kata Pos Malaysia.


Sivakumar berkata, beberapa pegawai Pos Malaysia berkunjung ke rumahnya pagi tadi untuk membincangkan kejadian itu dan Pos Malaysia akan menyelesaikan semua bil perubatan anjingnya.


Tambahnya, mereka juga berharap dia tidak akan membawa perkara itu ke m4hkamah.


“Saya memberitahu mereka bahawa saya akan membuat lap0ran p0Iis terlebih dahulu,” katanya sambil menambah sebarang tindakan mahk4mah yang diambil bersama Rajesh Nagarajan seorang ahli kumpulan Peguam untuk Hak Haiwan, dan pengasas MIAR, Puspa Rani Thanabalasingam, akan ditentukan kemudian.


Menurut Rajesh, kenyataan Pos Malaysia mengenai kejadian itu “tidak mencukupi”.


Sambil menegaskan bahawa posmen terbabit telah melakukan kesaI4han di bawah Kanun Kesksaan dan Akta Kesejahteraan Haiwan, Rajesh menuntut Pos Malaysia turut membuat lap0ran p0Iis dan membiarkan keadlIan ditentukan oleh m4hkamah. – Malaysiapost

No comments:

Powered by Blogger.