Header Ads

Mengapa lelaki suka usha buah dada perempuan? Bukan bermaksud mereka GataI tapi sebenarnya...

 


Jika dilihat pada konteks mamalia, manusia lelaki merupakan satu-satunya makhluk yang sangat berminat dengan payud-ara ketika menjaIinkan hubngan se***l.


Kajian menunjukkan mamalia jantan yang lain tidak bern4fsu apabila disuakan dengan payud-ara mamaIia betina.


Perkara ini berbeza dengan manusia lelaki yang tergug4t syahwat di saat payud-ara berada di hadapan mata mereka.


Bonobo betina yang dianggap sebagai mamalia yang mempunyai kaitan genetik rapat dengan manusia, mempunyai kecenderungan untuk menggent3I putlng payud-ara semasa me****.


Seorang ahli antrapologi terkenal, Owen Lovejoy, berpendapat bahawa kedua-dua jantina mempunyai daya tarikan pada organ s**s yang boleh meningkatkan kecenderungan untuk bersenggama.


Perkara ini penting bagi memastikan keterusan spesies.


Teori ini menjelaskan mengapa lelaki suka akan payud-ara wanita dan wanita suka pada penls lelaki (keinginan mungkin berbeza mengikut saiz).


Terdapat juga hipotesis lain yang menerangkan perihal “mengapa lelaki suka payud-ara wanita” dari sudut persepsi terhadap kesuburan sistem reproduktif.Mereka yang mempunyai payud-ara besar dan pinggang yang langslng dianggap mudah untuk h4mil dan meIahirkan anak.


Perkara ini disokong oleh kajian yang dibuat pada tahun 2004 oleh sebuah universiti di Poland.


Menurutnya, wanita yang mempunyai saiz payud-ara besar dan pinggang langsing mempunyai jumlah hormon estr0gen yang tinggi pada pertengahan kitaran h3ld berbanding wanita lain.Lelaki suka payud-ara, adakah hasil didikan atau naluri semula jadi?


Jika naluri semula jadi manusia lelaki suka akan payud-ara, maka, secara amnya kita boleh simpulkan bahawa majoriti (jika bukan semua) kaum Adam ini gemarkan payud-ara.


Namun kajian terhadap rangs4ngan payud-ara terhadap n4fsu s**s lelaki tidak mempunyai kaitan kuat melalui kajian oleh ahli antrapologi terkenal Clellan Ford dan Frank Beach.


Mereka telah mengkaji sejumlah 191 budaya di seluruh dunia dan dapatan tidak menunjukkan kaitan yang kuat antara perasaan suka payud-ara dengan naluri semula jadi lelaki.2 daripada 13 budaya tersebut suka pada payud-ara panjang dan melabuh. Selebihnya, mereka sukakan payud-ara yang tegang dan separa bulat (tidak kisah tentang saiz).


Melalui kajian tersebut, sudah terang lagi bersuluh bahawa kecenderungan lelaki manusia terhadap payud-ara terbentuk melalui didikan sekeliling.


Namun, ia bukanlah satu kesimpulan yang mudah dibuat memandangkan terdapat perspektif evolusi yang turut menjelaskan sebab di sebaliknya.Sama ada lelaki suka payud-ara besar atau kecil bergantung kepada faktor persekitaran dan budaya.


Sebagai contoh, pada tahun 2011, kajian oleh Universiti Wellington, New Zealand telah mendapati bahawa lelaki di Papua New Guinea mempunyai kecenderungan kepada jenis payud-ara yang berbeza berbanding lelaki dari Samoa dan New Zealand.


Mereka yang tinggal di Papua lebih sukakan wanita yang berpayud-ara besar kerana ia melambangkan kesvburan.


Sumber : hellodoktor

No comments:

Powered by Blogger.