Header Ads

Janna Nick buat Iaporan poIis, bakal ambil tindakan undang-undang!

 


Kontr0versi yang berlaku antara selebriti popular, Janna Nick dan peminat K-Pop Blackpink iaitu Lisa Manoban berlaku apabila Janna dikatakan telah memperlekehkan anggota kumpulan tersohor Korea itu dengan menulis LISA BLACKPlG dalam laman sosial. 


Susulan dari kejadian itu, Janna telah membuat Iaporan poIis dan Survhanjaya Komunikasi dan Multimedia (SKMM) serta bakal mengambil tindakan undang-undang terhadap individu yang melemparkan fltnah, ugu-tan dan komen keterlaIuan.


"Saya ingin maklumkan lap0ran poIis sudah dibuat berhubung perkara ini di mana slasatan sedang dijalankan oleh pihak poIis dan SKMM turut terbabit dalam mengenalpasti individu atau pes4Iah laku meskipun mereka cuba berlindung di sebalik nama dan akaun samaran.


"Saya dimaklumkan, dengan kemajuan teknologi yang digunakan dan maklumat daripada sistem data internet yang dikesan daripada alat peranti yang digunakan sama ada telefon pintar, komputer atau sebagainya, individu ini berjaya dikesan untuk tindakan lanjut akibat daripada tindakan jen4yah, saIah laku dan peI4nggaran undang-undang yang mereka lakukan.


"Saya dimaklumkan terdapat juga kanak-kanak dan remaja dalam kalangan individu pesaI4h laku ini yang mana alat peranti dan sistem data internet yang digunakan mereka adalah direkodkan di bawah nama ibu bapa atau penjaga.


"Saya juga dimaklumkan pasukan penyiasatan termasuk peguam saya sedang dalam proses menyimpan segala rekod yang diterbitkan di Twitter, Instagram, Facebook dan semua media sosial yang memfltnah, membuat ugu-tan jn4yah serta menyebarkan t0hmahan dan 'hashtag' negatlf membabitkan perkara ini untuk tindakan undang-undang yang akan mengakibatkan mereka dis4man dan dihadapkan ke mhkamah kerana saIah laku mereka adalah suatu kes4Iahan jn4yah yang serius dan atau sudah mengakibatkan ker0sakan termasuk menjejaskan reputasi dan nama baik saya dan Janna Nick Studios bukan sahaja di dalam Malaysia bahkan di luar negara," katanya.


Janna turut menafikan dia menggeI4r atau menyamakan Lisa Manoban dari kumpulan BLACKPINK sebagai Lisa BLACKPlG.

"Berkenaan t0hmahan yang kononnya saya menyamakan atau menggelar Lisa Manoban sebagai 'Lisa BLACKPlG', ia adalah terp3song sama sekali. Sebagai seorang individu yang juga meminati budaya Koera, yang bukan setakat industri hiburan mereka bahkan budaya, fesyen, makanan, teknologi, kecantikan dan tempat di Korea, t0hmahan sebegitu terhadap saya adalah sangat tidak berasas.


Dalam masa sama, Janna sekali lagi menjelaskan dia tidak pernah sama sekali mempersenda kematl4n penyanyi Korea, Kim Jong-hyun pada 2018.


"Meskipun penjelasan sudah saya berikan menerusi hantaran video di IG, namun masih terdapat individu yang membuat kenyataan fltnah terhadap saya yang turut membabitkan keluarga saya apabila mengatakan saya mempersendakan mendlang Kim Jong-hyun."Saya ulangi di sini, saya sama sekali tidak mempers3ndakan mana-mana individu apatah lagi mempers3ndakan mendlang Kim Jong-hyun menerusi video yang direkodkan dan dimuatnaik oleh Sharifah Sakinah pada 2018 yang kini dimuatnaik dan disensasikan semula di media sosial.


"Adalah amat kesal apabila individu yang mengeluarkan kata-kata kes4t, fltnah dan ug-utan jn4yah terhadap saya memilih untuk menerima tafsiran video atau sebarang penulisan yang dirujuk dalam perkara ini hanya dari sudut pandangan mata sendiri meskipun perkara yang berlaku adalah berlainan sama sekali.


"Ini adalah amat dikesaIi apatah lagi, Sharifah Sakinah sendiri juga sudah menjelaskan perkara ini dan memohon maaf pada tahun sama dan saya juga sudah memberikan penjelasan di pihak saya. Walaupun hakikat perkara sebenar sama sekali tidak sebagaimana yang mereka tafsirkan, tetapi demi untuk tidak memanjangkan isu ini daripada berI4rutan, saya juga sudah membuat pernyataan maaf kepada mana-mana pihak yang terslnggng dengan perkara ini," katanya.


Sumber : Hmetro

No comments:

Powered by Blogger.