Header Ads

Dr Farah kongsi pengalaman disuntlk vaksin.. Semoga dipermudahkan urusan kerajaan bagi 'mensejahterakan' Malaysia

 


DOKTOR pelatih pakar b3dah yang kini bertugas di Northampton General Hospital, United Kingdom (UK), Dr Farah Shaheera Roslan (Dr Farah) menyeru rakyat Malaysia melunaskan tanggungjawab bersama untuk mengambil suntlkan vaksln Cooviid-19.


Saranan tersebut dizahirkan menerusi klip video ringkas yang dimuat naik laman sosial Instagramnya @drfarahroslan baru-baru ini.


Menurutnya, sebagai salah seorang penerima terawal vaksln di UK, beliau ingin mengajak rakyat Malaysia terutamanya kumpulan berislko tinggi seperti barisan petugas hadapan dan warga emas supaya mendaftar dan mendapatkan suntlkan vaksln.


“Saya telah menerima suntlkan vaksln Cooviid-19 pada 7 Januari 2021. Alhamdullilah, saya cuma mengalami sengaI-sengaI lengan sahaja.


“Justeru, saya ingin menyeru rakyat Malaysia agar beramai-ramai mengambil suntlkan ini (vaksln) bukan sahaja demi kesihatan diri, malah untuk menjaga ahli keluarga tersayang dan masyarakat,” titip Dr Farah dalam video berdurasi 20 saat itu.


Pada masa sama, beliau juga berkongsi coretan mengenai Mufti Wilayah Persekutuan, Datuk Dr Luqman Abdullah yang telah memutuskan hkum pengambilan vaksln adalah harus dan wajib.


Ia adalah selaras dengan sebuah hadis diriwayatkan oleh Abu Sa’id al-Khudri RA bahawa Rasulullah SAW bersabda:


“Tidak boleh melakukan sesuatu yang memudaratkan dan tidak boleh memberikan mudarat kepada orang lain.” (Riwayat Ibnu Majah)


Dalam perkembangan berkaitan, Dr Farah menyatakan Program Imunisasi Kebangsaan Cooviid-19 akan bermula secara berperingkat pada 26 Februari 2021 di seluruh Malaysia.


Sebarang maklumat lanjut mengenai Cooviid-19 dan vaksin sila layari, http://coviid-19.moh.gov.my


Terdahulu, nama Dr Farah yang dilahirkan di Negeri Sembilan menjadi sebutan selepas usaha beliau mencipta hijab pakai buang ketika berada di dalam dewan b3dah mendapat sambutan positif.


Lebih mengujakan, idea pegawai perubatan berusia 27 tahun tersebut turut mendapat pengiktirafan Mary Seacole NHS Leadership Academy Award 2020 termasuk dicalonkan dalam British Muslim Award 2020.


Sumber : mysumber

No comments:

Powered by Blogger.