Header Ads

Amnesty gesa rakyat malaysia beri tekanan kepada perdana menteri bantah penghantaran pulang warga Myanmar

 


Amnesty International Malaysia meminta orang ramai memberi tekanan kepada Perdana Menteri, Muhyiddin Yassin dan kerajaan untuk menyelamatkan peIarian dan pencari suaka dari Myanmar daripada dihantar pulang ke negara mereka.


Protes dalam talian akan bermula jam 3 petang hingga 5 petang hari ini di semua platform media sosial menggunakan tanda pagar #MigranJugaManusia.


Kempen itu meminta orang ramai menandakan akaun laman sosial Muhyiddin, Menteri Dalam Negeri Hamzah Zainudin dan Menteri Luar Negeri Hishamuddin Hussein bagi mendesak kerajaan agar tidak menguslr peIarian dan pencari suaka.


Reuters sebelum ini melaporkan tentera Myanmar menawarkan untuk menghantar tiga kapal tentera laut ke Malaysia bagi membawa pulang 1,200 warga Myanmar yang dit4han.Semalam, Free Malaysia Today meIaporkan tiga kapal Myanmar, termasuk sebuah kapal yang digambarkan sebagai kapal operasi ketent3raan, tiba di Lumut, Perak.


Kapal-kapal itu dipercayai dijadual berangkat pulang ke Myanmar pada Selasa ini.


Ketua Pengarah Imigresen, Khairul Dzaimee Daud berkata program penghantaran pulang yang dijadualkan pada 23 Februari, tidak akan melibatkan pemegang kad Pesuruhjaya Tinggi PBB untuk PeIarian (UNHCR) atau etnik Rohlngya.Namun, kumpulan hak asasi mempersoalkan kebenaran dkwaan tersebut.


Lawyers For Liberty berkata agensi peIarian PBB belum dapat mengakses pusat tahanan sejak tahun 2019 untuk menentukan sama ada mana-mana tahanan memenuhi syarat sebagai peIarian atau pencari suaka.


Para tahnan sebelum ini terdiri daripada etnik Chin, Kachin dan Rohlngya yang meIarikan diri daripada konflik etnik dan penganl4yaan oleh tent3ra Myanmar yang kini memerintah negara itu setelah berlaku rampsan kuasa.


Amnesty International berkata, sekurang-kurangnya 100 daripada mereka yang dihantar pulang adalah pencari suaka.


"Di antara 1,200 orang yang akan dihantar pulang adalah mereka yang memerlukan perIlndungan antarabangsa, yang nyawa dan haknya ter4ncam jika mereka dihantar pulang ke Myanmar.


"Tidak ada seorang pun pencari suaka, peIarian atau siapa pun yang nyawanya ter4ncam harus dip4ksa kembali ke Myanmar atau di negara mana pun di mana mereka mungkin menghadapi penganlIyaan," katanya yang mengingatkan Malaysia agar tidak meI4nggar undang-undang antarabangsa.


Sumber : maIaysiakini

No comments:

Powered by Blogger.