Header Ads

53% Pekerja Malaysia Hadapi MasaIah Tek4nan MentaI Di Tempat Kerja

 


Dua Fakta yang dilaporkan:


1. Satu daripada lima pekerja @ 20% pekerja tertekan kerana tanggungjawab yang perlu di pikuI di tempat kerja.


2. Prestasi pekerja menurun adalah disebabkan penilaian rendah prestasi kepada pekerja yg berpotensi.

.

Terkejut dengan fakta ini?


Saya TAK TERKEJUT LANGSUNG sebab memang pekerja di Malaysia:


1.OVERIOAD DENGAN KERJA

2.TAK DIHARGAI


Semua tu in line dgn post2 pink form saya sebelum ini. Setuju?



Anyway, dalam laporan TV3 tadi. Ada perkara diutarakan oleh Doktor Pakar dalam Kesihatan Pekerja (Occupational Health) yg saya rasa worth untuk dikongsi baik untuk pekerja atau majikan.


UNTUK PEKERJA


Jika anda:


1.Rasa kemurungan

2.Tidak gembira untuk bekerja


Anda sebenarnya menghadapi tek4nan mentaI di tempat kerja. Maka cepat2 dapatkan khidmat kaunseling.Jika di biarkan, PERKARA AKAN MENJADI LEBIH BURUK.


UNTUK MAJIKAN



Jika ada pekerja yang ambik Medical Certificate (MC) dan pattern nya hampir sama selama 3 bulan berturut2. Maka sebenarnya pekerja itu tidak gembira untuk bekerja. So, HR perlu cepat2 hubungi pihak Occupational Health Doctor untuk dapatkan bantuan.


BUKAN BAGI HUKUMAN KEPADA PEKERJA YA!


Ini tak, bila pekerja ambik MC. Terus kata pekerja maIas, tak perform malah gunakan alasan MC nak bagi rating below expectation dalam appraisal masa akhir tahun😑😑


This approach will make things getting worst!


So guys, ini nasihat saya:


WAHAI BOSS2 SEMUA:


Banyak2 kan bertanya saklt pening pekerja baik dari segi kesihatan mentaI dan fizikal.


Tanya dorang happy ke tak dengan suasana kerja. Bukan semberono membuat hkuman!


WAHAI PEKERJA2 SEMUA:


Ber4ni lah mengutarakan apa terbuku di hati.


Kalau bukan dengan Boss pun, luahkan kepada rakan sekerja daripada luahkan kepada keluarga atau orang lain. Kerana rakan sekerja lebih faham situasi anda di tempat kerja.


Kepada rakan sekerja, bagi lah sokongan mentaI kepada rakan2 anda di kala mereka memerlukan ya! Bukan demotivated lagi mcm bagi ayat2:


"KO NI LEMBIK LAH"


"BIASALAH TU, NAMA PUN KERJA"


"SYUKUR LAH WEI ADA KERJA"


Kemampuan mentaI setiap orang tu lain2. Jangan samakan mereka dengan anda! (jika anda jenis yg kuat mentaI lah...).


Ke arah kesihatan mentaI yang lebih baik😊.


Assalam

Ir. Abdul Rahman Bahasa

17 February 2020

No comments:

Powered by Blogger.