Header Ads

Sudah tiba masanya nilai kompaun Ianggar SOP PKP dinaikkan, kata Ketua Polis Negara

 


30 Jan — Polis Diraja Malaysia (PDRM) berpendapat sudah tiba masanya nilai kompaun kerana lngkar dan meIanggar prosedur operasi standard (SOP) Perintah KawaIan Pergerakan (PKP) dinaikkan susulan peningkatan ketara kes C0VID-19 di negara ini.

Ketua Polis Negara Tan Sri Abdul Hamid Bador berkata setiap minggu ribuan saman dikeluarkan pihaknya kepada individu yang ingkar dan meIanggar SOP PKP, yang kebanyakannya melibatkan kesaIahan tiada penj4rakan fizikal.

 


Menurutnya lebih memburvkkan lagi keadaan apabila ada yang mengambil kesempatan dengan melakukan perjalanan rentas daerah dan negeri tanpa alasan yang kukuh.


"Sekiranya kompaun RM1,000 itu dianggap kecil maka mereka yang degil ini pasti akan menerima padah apabila arahan menaikkan nilai kompaun ini diwartakan. Sudah tiba masanya untuk nilai kompaun itu dinaikkan,” katanya ketika dihubungi Bernama di sini hari ini.


Beliau berkata anggotanya telah diarahkan untuk mengeluarkan sa4man kepada mereka yang ingkar tanpa memberi ruang dilepaskan dengan amaran.


Abdul Hamid berkata sepanjang menjalankan tugas ketika PKP dilaksanakan, seramai 474 warga PDRM positif C0VID-19 manakala 1,628 lagi telah menjalani kuarantin.


“Amat menyedihkan apabila petugas barisan hadapan yang dijangklti ini terpaksa dirawat oleh satu kelompok lagi petugas barisan hadapan di hospital,” katanya.


Penularan C0VID-19 di negara ini menunjukkan penlngkatan mendadak ketika ini, dengan jumlah kes harian baharu menghampiri 6,000 apabila sebanyak 5,725 kes dilaporkan semalam dan hari ini pula 5,728 kes dicatatkan.

No comments:

Powered by Blogger.