Header Ads

Saya akan s4man Yadim dan tuntut Nasrudin mohon maaf, kata Ibu Yati

 


Individu yang dikenali sebagai Ibu Yati memberi tempoh tujuh hari kepada Yang Dipertua Yayasan Dakwah Islamiah Malaysia (Yadim), Nasruddin Hassan untuk membuat permohonan maaf secara terbuka.

Ini selepas Nasrudin menda4kwa wanita berkenaan atau nama penuhnya Wan Noor Hayati Wan Alias, 41 membawa ajaran s3sat dan membawa agama baru.

"Saya menafikan semua tohmahan dan fltnah YDP Yadim, Nasrudin Hassan bahawa saya ada mengeluarkan sebarang kenyataan membawa agama baru, agama Melayu dan ajaran Ibu Yati yang jelas tuduhan bernlat j4hat dan fltnah yang mahu menj4tuhkan reputasi saya sebagai Tokoh Wartawan Rakyat yang dianugerahkan oleh DYMM Yang di-Pertuan Agong.

"Saya juga sedang mempertimbang untuk mengambil tindakan und4ng-und4ng s4aman siviI terhadap Yadim.

"Yadim diminta memberi penjelasan dari mana mereka memiliki kuasa mengisytiharkan mana-mana individu sebagai s3esat sekali gus mendahului Majlis Fatwa Kebangsaan di bawah kuasa Yang di-Pertuan Agong sebagai ketua agama Islam Malaysia," katanya dalam satu kenyataan.

Wan Noor Hayati yang juga seorang wartawan berkata dia telah membuat Iaporan poIis terhadap Nasrudin di Balai Polis Ampang hari ini.

"Antara fltnah beliau terhadap saya termasuklah kononnya saya meIahirkan agama baru iaitu agama Melayu, saya melakukan syahadah pelik Ila Ha Ila Ra Ila Ma dan disambungkan dengan pengakuan 'aku Melayu' sebanyak 7 kali," katanya.

Selain itu katanya, Nasrudin juga menda4kwa dia menoIak ajaran Islam yang dianggap sebagai 'Islam Arab' dan membawa Islam Melayu.

"Dia menggambarkan nlat jaha4tnya terhadap saya dengan merancangkan tindakan penguatkuasaan terhadap saya. Sedangkan saya tidak dimaklumkan kesaIahan atau dita4ngkap atau dida4kwa atas apa-apa kesaIahan berkaitan agama Islam.

"Beliau juga jelas menghasvut seluruh rakyat Malaysia membencl saya dengan memfltnah saya membawa ajaran Islam Melayu yang dikatakan ajaran yang s3esat lagi meny3esatkan," katanya yang turut menafikan mengenali Nasrudin.

Terdahulu, Nasrudin diIapor meminta umat Islam tidak terpengaruh dengan ajaran se3sat 'agama Melayu' yang did4akwanya dibawa oleh individu dikenali sebagai 'Ibu Yati'.

Nasrudin berkata, pihak berkuasa agama Islam sedang menylasat perkara itu dan bakaI mengambil tindakan sewajarnya.

Sumber : MAIAYSIAKlNI

No comments:

Powered by Blogger.