Header Ads

Kantoi Bekas Kekasih Stalk IG, Rupanya Ini Cara Nak Tahu Siapa Stalk Kita Di Sosial Media

 


Dengan teknologi sekarang dan juga pembahruan feature yang dibuat oleh pembangun sosial media sekarang, korang dah boleh tahu siapa yang stalk atau view your profile. Jom kita teliti setiap platform. Kantoi Bekas Kekasih Stalk IG, Rupanya Ini Cara Nak Tahu Siapa Stalk Kita Di Sosial Media


Instagram


Nak tahu siapa view profile korang, hanya memerlukan tiga langkah mudah sahaja.


Pertama sekali, korang tekan ‘Setting’ di profile.


Pilih ‘Security’ 


Tekan ‘Access Data’ untuk melihat data mengenai profile Instagram korang


Korang scroll sedikit kebawah dan tekan ‘Accounts Following You’


Tadaa, korang akan nampak siapa yang view profile korang. Senarai nama tu akan bertukar dari masa ke semasa. Dalam senarai tu juga, korang akan perasan walaupun akaun tu tak follow korang, tapi dia masih berada dalam senarai. 


Facebook


Dulu Facebook memang takde feature ini untuk membenarkan pengguna mereka tahu siapa yang lihat profil mereka. Namun baru tahun lepas, menurut media techtruth.com, ada dua cara mudah untuk korang tahu siapa yang view profile korang.


Cara ni paling mudah tetapi hanya boleh digunakan oleh pengguna Apple


Untuk cara ni korang hanya perlu menyemak di ‘Setting’ Facebook. Caranya

 

Buka aplikasi facebook di telefon dan tekan drop down menu di hujung sebelah kanan.


Pilih ‘Privacy Shortcuts’ disini korang akan nampak ‘Who viewed my profile’


Tekan je bar tersebut dan senarai profil yang tengok akaun korang terus muncul


 

2) Paling efektiff tetapi sedikit manual dan hanya boleh dilakukan menggunakan PC atau desktop sahaja


Cara ini akan mengambil masa sedikit tetapi paling berkesan. Sebenarnya cara ini dah pun digunakan secara meluas sejak dulu lagi. Caranya:


Buka Website Facebook dan login, kemudian right-click, nanti korang akan nampak satu senarai untuk dipilih


Dalam senarai tu, korang ‘view page source’ ataupun korang boleh gunakan butang di papan kekunci ctrl+U


Secara automatic, satu page akan terbuka dan penuh dengan source codes.


Sekarang tekan di papan kekunci CTRL+F dan search box akan muncul.


Di search box itu korang type ‘BUDDY_ID’



Dalam senarai BUDDY_ID tu korang akan nampak ID profil yang mempunyai 15 digit. Korang pilihlah mana-mana ID yang korang nak check dan type facebook.com/[masukkan nombor id]


Sumber artikel : maukerja

No comments:

Powered by Blogger.